Brušenje rezil

  • noži vseh vrst
  • škarje (gospodinjske, frizerske, krojaške, kozmetične, vrtne)
  • sekire
  • dleta
Brušenje nožev

Oster rob noža zveni zelo preprosto - pa seveda ni. V Ključavnici smo se temu res posvetili in zato vam nudimo profesionalno brušenje vseh vrst nožev in drugih rezil.

Brušenje izvajamo strojno na vodno hlajenih kamnih granulacije od 1.000 do 3.000, kar je bistvenega pomena za dolgo ohranjanje ostrine.

Brušenje z bolj grobimi kamni manjše granulacije pusti globje zareze na ostrini noža, ki je zato zelo nehomogena, saj iz nje štrlijo osamljene bodice (če bi tako rezilo pogledali pod mikroskopom, bi bilo videti kot neenakomerno nazobčan nož za kruh). Te osamljene bodice se ob stiku z rezalno desko hitro deformirajo, zaradi česar nož (pre)hitro izgubi ostrino.

Seveda na ostrino noža ne vpliva le brusilni kamen, temveč tudi sama sestava jekla. Nože po tem grobo delimo na nemške (zahodne) in japonske.

Nemško jeklo vsebuje večje delce, kar pomeni bolj nazobčano ostrino. To jeklo vsebuje manjši odstotek ogljika in je posledično mehkejše in ostrine ne ohranja zelo dolgo časa. Je pa to jeklo zelo primerno za nože, ki se uporabljajo za več opravil in so bolj obremenjena, saj je zaradi mehkejše sestave bolj trpežno.

Japonsko jeklo ima manjše delce in večji odstotek ogljika, kar seveda pomeni ravno nasprotno, kot velja za zgoraj opisano nemško jeklo. Japonski noži se zaradi sestave in trdote brusijo z izredno finimi kamni (tudi do granulacije 10000 in več), kar jim daje zelo fino, homogeno ostrino. Japonci so namreč v prvi vrsti pozorni na to, kaj nož pusti za seboj in ne, kako hitro nekaj odreže. Fina ostrina pomeni manj mečkanja in cefranja ter posledično drugačen, bolj avtentičen okus jedi.

Navedene razlike med jekli pa ne pomenijo, da bodo japonski noži bolje rezali od nemških. Lupino zrelega paradižnika bo nazobčana ostrina nemškega noža verjetno predrla hitreje, kot popolnoma gladka ostrina japonskega noža. Bo pa slednji za seboj pustil bistveno bolj gladko odrezan kos.

Skratka, vsak nož ima svoje prednosti in svoj namen. Mi se potrudimo le, da vsakega nabrusimo tako, da vam bo omogočil največ, kar zmore.