Funkcije cilindričnih vložkov

Cilindrični vložek poznamo vsi, z njim se srečujemo vsak dan. Poznamo ga tudi pod nazivom cilinder ali kar ključavnica, v končni fazi pa gre za tisto, v kar vtaknemo ključ in odklenemo vrata.

Cilindrični varujejo nas in naše premoženje pred neželjenimi "obiskovalci", saj vrata odklenejo le tistemu, ki ima pravi ključ. Razlikujejo se po profilu (obliki) ključa in po stopnji varnosti, ki jo nudijo uporabniku. Poleg tega pa imajo cel kup funkcij, ki vam jih bomo na kratko predstavili:

1. PRE-SNAP: to je dejansko zareza na cilindričnem vložku, zaradi katere se slednji zlomi kot bi si vlomilec želel. Namesto na vijaku se zlomi na polovici jedra, kar pomeni, da bodo vrata po takšnem neuspelem poskusu lomljenja ostala zaklenjena. S ključem pa se bo dalo tudi potem normalno odkleniti in vstopiti. Seveda pa bo treba cilindrični vložek zamenjati.

2. ODKLEPANJE OB VSTAVLJENEM KLJUČU: cilindrični vložki s to funkcijo se lahko odklenejo tudi, ko je na nasprotni strani v njih vstavljen ključ. To je še posebej koristno, ko se v prostor zaklenejo otroci ali starostniki, ki ne morejo več v celoti skrbeti zase. 

3. SKG** ZAŠČITA PROTI PREVRTAVANJU IN PULJENJU: cilindrični vložki z oznako SKG** so pridobili certifikat neodvisnega nizozemskega inštituta, da so mehansko zaščiteni proti prevrtavanju in puljenju, ki sta pogosta načina vloma.

4. ZAKONSKO ZAŠČITEN PROFIL: ta ne ščiti pred vlomom, temveč pred neželjenim kopiranjem ključev. Ključe za cilindrične vložke, izdelane v zakonsko zaščitenem profilu boste lahko kopirali le pri pooblaščenih ključavničarjih, pa še to le ob predložitvi varnostne kartice, ki ste jo prejeli pri nakupu cilindričnega vložka.