Montaža cilindričnega vložka

Zveni preprosto - odviješ pritrdilni vijak, izvlečeš star cilindrični vložek, vstaviš novega, priviješ vijak nazaj. V teoriji je res tako, žal pa se praksa zelo razlikuje. 

Izbira primernega cilindričnega vložka

Najprej moramo izbrati cilindrični vložek primerne velikosti. To naredimo tako, da izmerimo razdaljo od sredine pritrdilnega vijaka do roba varnostnega ščita, tako na zunanjo kot tudi na notranjo stran. Dolžine cilindričnih vložkov napredujejo po 5mm na stran, najpogostejša mera v Sloveniji je 30mm na eno in 35mm na drugo stran (30/35).

Kako poteka menjava cilindričnega vložka

Ko imamo cilindrični vložek prave mere, moramo izvleči starega. Ta kljub odvitemu vijaku ponavadi noče ven, zato je potrebno malce popustiti vijake ščita in vdolbne ključavnice. Poleg tega pa je potrebno za cca. četrtino obrata obrniti ključ, da nam prstan ni v napoto. 

Naprej naj bi bilo preprosto, saj je treba samo vstaviti nov cilindrični vložek in priviti vse vijake... pa se spet lahko zatakne. Prstani so namreč preširoki za marsikatero staro vdolbno ključavnico, zato jih je treba pobrusiti, kar lahko naredimo na licu mesta. Če imamo primerno orodje, seveda.

Poseben izziv pa predstavljajo protivlomna vrata, saj imajo pogosto drugačen način pritrditve cilindričnega vložka. Če niste popolnoma prepričani, kako zadeva deluje, prepustite montažo raje strokovnjakom. Zelo hitro se vam namreč lahko zgodi, da boste morali zaradi drobne napake poklicati servis protivlomnih vrat, ki pa bo vse prej kot poceni - cene takega servisa nanesejo nekaj sto evrov.

Zaradi vsega navedenega priporočamo, da montažo prepustite strokovnjakom. Res je, da vam bodo nekaj zaračunali, ampak vrata se bodo zaklepala kot je treba, vi pa boste brez skrbi.