Kako pravilno zakleniti kolo

Za kolesarsko opremo smo kolesarji pripravljeni odšteti mastne denarce, ko pa pride do ključavnice za kolesa, jih večina le zamahne z roko in pravi, da itak nič ne pomaga. Ampak nič nebi moglo biti dlje od resnice. 

Kraja koles je izredno pogosta

Facebook je poln slik koles, s katerimi oškodovanci nagovarjajo javnost, naj bo pozorna na pravkar ukradena kolesa. Seveda gre pri kraji za nezakonito in zavržno dejanje, ampak ali se kdaj vprašamo, če smo storili vse, da bi krajo preprečili?

Kolo je potrebno zakleniti s kakovostno ključavnico primernega cenovnega razreda. Policija naprimer priporoča, da naj za ključavnico namenimo do 20% vrednosti kolesa. Logika je enostavna - če je kolo veliko vredno, so tatovi pripravljeni tvegati bistveno več, zato jim je potrebno krajo čimbolj otežiti. 

Poleg izbire ustrezne ključavnice pa je pomembno tudi, kako kolo zaklenemo. Vedno mora biti priklenjeno ob neko stacionarno oviro, še bolje je, če uporabimo sidro. Zakleniti pa ga ni potrebno le zunaj, temveč tudi v kleti ali kolesarnici. Te so namreč prava samopostrežna za tatove in od kraje jih bo odvrnil le hrup, ki ga bo žaganje ali kakšno drugačno uničevanje ključavnice povzročilo. Prav s tem namenom obstajajo kakovostne ključavnice z alarmi, ki se sprožijo že ob rahlih dotikih.

In če vam kdo ponudi, da vam ukradeno kolo pripelje nazaj, če mu odštejete 200€, boste verjetno takoj za, še navdušeni boste. Torej si raje kupite dobro ključavnico prej - stala vas bo manj, pa še toliko težje, če sploh, ga bodo ukradli.